مقالات

انواع مداد

همه ما از مداد برای نوشتن استفاده کرده‌ایم؛ اما تا به حال به این فکر کرده اید که چند نوع مداد وجود دارد و تفاوت آن‌ها چیست؟ به مرور زمان مدادها پیشرفت کردند و انواع مدادها با کاربردهای مختلفی ساخته شدند. با این حال، مداد یک ابزار نسبتا قدیمی برای نوشتن است. در ادامه مطلب تمام جزئیات مربوط به انواع مختلف مدادها و نحوه عملکرد آن‌ها را ارائه کرده ایم.

مدادها بخشی از زندگی دانش آموزان، هنرمندان و طراحان هستند. باتوجه به این که نیازهای هر فرد در استفاده از مداد متفاوت است، بنابراین مداد متفاوتی نیاز دارد. ما انواع مداد سیاه و رنگی را بر اساس موارد مختلف دسته بندی کرده ایم:

بر اساس جنس مغزی

مداد گرافیتی

مداد گرافیتی
مداد گرافیتی

انواع مدادهای گرافیتی به هنرمندان این امکان را می‌دهند که تصاویر واقع گرایانه ترسیم کنند، خطوط رسا رسم کرده و تطبیق پذیری فوق العاده ای را ارائه دهند. این مداد‎‌ها از مخلوط گرافیت و رس با یک پوشش چوبی ساخته می‌شوند که نسبت تیرگی‌های مختلفی دارند.

مداد گرافیتی جامد

مداد گرافیتی جامد عمدتاً در هنر و طراحی استفاده می‌شود و به آن مداد بدون چوب نیز می‌گویند. مداد گرافیتی جامد پوشش چوبی ندارد، این در حالی است که یک مداد استاندارد دارای بدنه چوبی است که داخل آن هسته گرافیتی قرار گرفته است.

مداد گرافیتی مایع

مداد گرافیتی مایع
مداد گرافیتی مایع

مداد گرافیتی مایع به شما امکان می‌دهد جلوه و طرح‌های گرافیتی را به راحتی ایجاد کنید. هنگام استفاده از مداد مایع می‌توانید از قلم مو یا سایر ابزارهای هنری نیز استفاده کنید.

مداد زغالی

مداد زغالی
مداد زغالی

شبیه مدادهای چوبیست و در انواع مشکی و قهوه ای مایل به قرمز و سفید برای مصارف هنری ساخته و استفاده می شود.

انواع مداد زغالی در سبک‌های مختلف وجود دارد. با زغال می‌توانید رنگ‌های غنی و کنتراست بالایی داشته باشید و نقاشی‌های واقعی، ظریف و دقیق را به شما ارائه می‌دهد. با این حال، کاغذ به راحتی لکه دار می‌شود و در مقایسه با مدادهای دیگر شکننده تر است. این نوع مدادها برای نوشتن عالی هستند و حتی اگر اشتباه کنید، محو کردن یا پاک کردن کامل آن‌ها از روی کاغذ آسان است. بسیاری از هنرمندان مشهور، لئوناردو داوینچی میکل آنژ و جورجیا اوکیف از مدادهای زغالی استفاده می‌کردند.

مداد کربنی

مداد کربنی
مداد کربنی

مدادی که مخلوط خاک رس و رنگدانه دارد به مداد کربنی معروف است. مداد کربنی خطوط سخت و ضخیمی را به جا می‌گذارند که به سختی پاک می‌شوند و نسبت به مدادهای دیگر تیرگی و درخشنگی بیشتری دارند. برای ساخت این مدادها بسته به نوع سازنده و تیرگی مغزی مداد، از مخلوط خاک رس و رنگدانه یا ترکیبی از زغال چوب یا گرافیت استفاده می‌شود. این مدادها سیاهی عمیق تری نسبت به مدادهای گرافیتی تولید می‌کنند.

مداد رنگی

مداد رنگی
مداد رنگی

هنرمندان و کودکان از این مدادها برای رنگ‌آمیزی و طراحی استفاده می‌کنند، زیرا در طیف وسیعی از رنگ‌ها برای استفاده ساده و رنگ‌های غیر سمی را دارند. هسته مدادهای رنگی بر پایه موم یا روغن است و برخلاف مدادهای گرافیتی و زغالی حاوی رنگدانه‌ها، افزودنی‌ها و بایندر‌(اتصال دهنده)های متفاوتی است.

مداد شمعی

مداد شمعی
مداد شمعی

در ساخت مغز آن از موم استفاده می‌شود و با کاغذ پوشش داده می‌شود. گاها از چوب نیز برای پوشش آن استفاده می‌شود، اغلب روی همه سطوح می‌نویسد و به ندرت روی سطحی که می‌نویسد خراش ایجاد می‌کند.

مداد روغنی

مداد روغنی
مداد روغنی

مداد گریس یا مداد روغنی نوعی مداد است که از موم رنگی سفت شده ساخته شده است. این نوع مدادها به علامت گذاری و نوشتن روی سطوح غیر متخلخل براق مانند سنگ صیقلی، پلاستیک، شیشه و چینی هم‌چنین علامت گذاری روی فیلم تصویر اشعه ایکس کمک می‌کند. علاوه بر این، به دلیل توانایی نوشتن روی شیشه، اغلب در آزمایشگاه‌های شیمی برای علامت گذاری روی ظروف شیشه ای استفاده می‌شود.

مداد آبرنگی

مداد آبرنگی
مداد آبرنگی

مدادهای آبرنگ به عنوان مدادهای محلول در آب شناخته می‌شوند و می‌توان با استفاده از مقداری رطوبت، جلوه آبرنگی مورد نظر را بدست آورید و امکان ترکیب رنگ‌ها در این تکنیک وجود دارد و یا اینکه مانند مدادهای معمولی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. مدادهای آبرنگی وسیله‌ای منحصر به فرد برای خلق آثار هنری هستند. مدادهای آبرنگی بهترین‌های هر دو دنیای نقاشی و طراحی را به هنرمند می‌دهند.

بر اساس استفاده

مداد نجاری

مداد نجاری
مداد نجاری

مداد نجاری یا مداد کارپیتر دارای مغزی سخت و بدنه بیضی شکل می‌باشد که به راحتی نمی‌شکند. دو ویژگی اصلی مداد‌های نجاری عبارتند از: گرافیت قوی و سخت و شکلی که از غلت خوردن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

مداد کپی

مداد کپی
مداد کپی

مداد کپی یک مداد غیرخوراکی یا شیمیایی است. قبل از مخلوط کردن مواد هسته آن با خاک رس، مغزی این مدادها را با افزودن یک رنگ دائمی خشک محلول در آب به گرافیت پودری می‌سازند. این مدادها هنگام کپی کردن یک سند به صورت دستی استفاده می‌شوند. آنیلین موجود در مغزی مداد کمک می‌کند تا با خیس کردن، کپی هایی از نسخه اصلی ایجاد شود.

مداد چشم

مداد چشم
مداد چشم

بر خلاف مدادهای کپی، مدادهای خط چشم استاندارد، حاوی رنگ و مواد غیر سمی هستند.

مداد‌های غیر قابل کپی

مداد‌های غیر قابل کپی
مداد‌های غیر قابل کپی

مدادهای غیرقابل کپی اثری ایجاد می‌کنند که توسط دستگاه فتوکپی قابل کپی نیستند که به آن‌ها مداد‌های آبی غیر عکس(non-photo) نیز می‌گویند.

بر اساس شکل

مداد دایره‌ای

مداد‌های با سطح مقطع دایره‌ای متداول ترین نوع مداد‌ها هستند.

مداد مثلثی

مداد مثلثی
مداد مثلثی

مدادهای سطح مقطع مثلثی انتخاب مناسبی برای کودکانی است که می‌خواهند نوشتن و گرفتن مداد در دست را یاد بگیرند. علاوه بر این، مداد سه گوش جامبو طرحی مناسب برای استفاده در مهدکودک‌ها شناخته می‌شود. مداد سه گوش با اندازه استاندارد بهترین نوع مداد است که برای طراحی و سایه زدن استفاده می‌شود.

مداد شش ضلعی

مداد شش ضلعی
مداد شش ضلعی

مدادهای شش ضلعی در مقایسه با مدادهای گرد از روی میز سر نمی‌خورند. با این حال، هنرمندان ممکن است به دلیل گوشه‌های سخت، این مدادها را برای سایه زدن انتخاب نکنند.

بر اساس ساخت

مداد چوبی

مداد‌های چوبی اولین و متداول ترین نوع مداد‌ها هستند که معمولا از چوب درخت سدر برای بدنه مداد‌های چوبی استفاده می‌شود.

مداد مکانیکی

مداد مکانیکی
مداد مکانیکی

مداد‌هایی هستند که دارای سیستم مکانیکی برای نگهداری، استفاده و بیرون آوردن مغزی یا نوک مداد هستند. جنس مداد‌های مکانیکی(فشاری) می‌تواند فلزی یا پلاستیکی باشد. جنس مغز آن‌ها مانند مدادهای گرافیتی بوده و در ابعاد و قطرهای مختلف ساخته می‌شود که می‌تواند با تمام شدن مغزی، مغزی جدید شارژ و جایگزین شود.

مداد پلاستیکی

مداد پلاستیکی
مداد پلاستیکی

مدادهای پلاستیکی با اکستروژن مواد مخلوط گرافیت، پلاستیک ABS، استئارات آلومینیوم و آرد چوب ساخته می‌شود. این نوع مداد در اواخر دهه 1960 توسط هارولد گروسمن اختراع شد. آرتور دیهون لیتل مدادهای پلاستیکی را در اوایل دهه 1970 بهبود بخشید. امروزه برخی از مداد‌های پلاستیکی انعطاف پذیر بوده و برخی نیز همانند مداد‌های معمولی دارای استحکام هستند. مدادهای پلاستیکی توسط دستگاه اکسترود می‌شوند و بنابراین درز یا شکافی ندارند.

مداد فشنگی

مداد فشنگی
مداد فشنگی

مدادهای فشنگی دارای نگهدارنده پلاستیکی هستند که مغزی‌های شبیه فشنگ در داخل آن قرار گرفته اند. این مداد‌ها نیاز به تیز کردن یا تراش ندارند و درصورت اتمام و یا شکستن نوک مغزی، فشنگ مصرف شده به صورت دستی به انتهای مداد منتقل شده تا مغزی جدید را جلو برده و آماده نوشتن شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا